Vreme je za reprezentaciju: Basketaši brane zlato!

Vreme je za reprezentaciju: Basketaši brane zlato!

Basketaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu u Izraelu brani čak četiri uzastopna šampionska naslova, pa će od petog do sedmog septembra imati veliki izazov.

Selektor Marko Ždero i trener Danilo Lukić ovog puta su odlučili da načine dve promene u sastavu, pa je tako pored iskusnog Dejana Majstorovića sada tu njegov saigrač iz Uba, Nemanja Barać, dok Mihaila Vasića menja Stefan Kojić. Pored njih, tu su i prvi basketaš sveta, Strahinja Stojačić i Marko Branković.

– Ove godine branimo titulu sa prošlog prvenstva. Ambiciozno putujemo za Jerusalim, da ponovo uzmemo evropsko zlato. Ekipa je izmenjena za razliku od prošlog takmičenja, debitanti su Nemanja Barać i Sefan Kojić. Ovo je sve priprema za Olimpijske igre 2024. godine, cilj je da što više igrača prođe kroz reprezentaciju i da budemo spremni za Pariz – objasnio je selektor Marko Ždero.

Nacionalni tim je već otputovao u Jerusalim, a prvog dana, u sredu, će igrati u grupnoj fazi. Srbija se nalazi u grupi A, sa Austrijom i Izraelom. Šampionat otvaraju duelom sa Austrijancima koji je na programu od 17.55, dok je okršaj sa domaćinom od 21.35. Eliminacione runde i borbe za medalje su 7. septembra.

Reprezentativac Marko Branković je istakao da Srbija ima najveća očekivanja.

– Aktuelni smo evropski prvaci i želimo da ponovo osvojimo zlato. Ekipa jeste promenjena, ali svi se dobro poznajemo i spremili smo se dobro za ovo takmičenje. Daćemo sve do sebe da odbranimo titulu šampiona.

Sa dozom optimizma početak šampionata dočekuje i debitant Nemanja Barać.

– Navikli smo na velika očekivanja. Sada je pritisak veći zbog zastave i zbog grba, ali je samim tim i motiv je mnogo veći. Idemo da osvojimo medalju i da se vratimo kao pobednici. Trema postoji, ali nisam mlad, prošao sam dosta tokom karijere… – rekao je Barać.

U B grupi su Litvanija, Nemačka i Češka, u C grupi Holandija, Francuska i Hrvatska, a u D grupi će se takmičiti Belgija, Letonija i Kipar. Po dve reprezentacije iz svake grupe idu u četvrtfinale, gde se naša A grupa ukršta sa C grupom.

Inače, ovo je osmo izdanje Evropskog prvenstva, a Srbija je do sada osvojila pet medalja, od čega čak četiri zlatne u nizu!

Pa momci, srećno!