3X3 košarka – nova (stara) igra

Počeci intenziviranog fokusa na 3×3 („3 na 3“) košarku datiraju u 2007. godini, kada je FIBA (Svetska košarkaška organizacija) odlučila da treba da se napravi eksperiment sa alternativnom formom sporta na Olimpijskim igrama mladih (YOG) 2010. godine u Singapuru. Nakon studija sprovedenih 2007. godine od strane Komisije za košarku mlađih kategorija FIBA i Međunarodne komisije za takmičenja, poslata je preporuka Centralnom bordu FIBA da 3×3 košarka bude format takmičenja koji će igrati 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih, da bi zvanično 3×3 košarka kao sport bila odobrena u decembru 2007. godine.

Ovaj vid košarke je prepoznat zbog činjenica da je mlad, urban i šalje pozitivnu sliku, kao i zbog svoje univerzalnosti, ali možda po najviše zbog činjenice da je limitirana infrastruktura potrebna za igru. Prema tome, 3×3 košarka je identifikovana kao potencijalni katalizator za razvoj košarke na svetskom nivou.

Dok nije 3×3 košarka došla do Singapura, FIBA se intenzivno posvetila unifikovanju i prilagođavanju pravila košarke 3×3, u isto vreme razmišljajući o mogućnostima da se organizuju 3×3 turniri na međunarodnom nivou kao i da se napravi kalendar 3×3 takmičenja. Kao što je spomenuto, 3×3 košarka je prvi put na sceni bila 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih i tada je okarakterisana kao „najatraktivniji sport na sceni te Olimpijade“. Podsećam da su na tom 3×3 turniru u konkurenciji dečaka prvo mesto osvojili tada kadeti (U17) Srbije – ekipa u sastavu Stefan PopovskiTuranjaninNemanja BezbradicaSaša Avramović i Marko Radonjić (ekipu je na takmičenju vodio trener Marko Simonović).

U septembru 2010. godine na Svetskom kongresu FIBA predstavljena je i dublje analizirana nova košarkaška disciplina, a u isto vreme su prikazane i ambicije FIBA o daljem razvoju 3×3 košarke, što bi na kraju značilo da ova disciplina postane i Olimpijska.

Postavljen je niz ciljeva i preporuka od strane od strane specijalno oformljene radne grupe za 3×3 košarku kako bi se osmislio put za dalji razvoj 3×3 košarke. Ovo je ukljičivalo i poboljšana pravila igre, kao i tehnološki osmišljenu strategiju o postavljanju mreže koja funcioniše na svetskom nivou po pitanju takmičenja ali i informacione mreže i društvene mreže samih igrača ovog vida sporta. Učešće i postignuti rezultati bi doneli igraču induvidualan položaj na međunarodnoj listi igrača (FIBA 3×3 Ranking), a pri tom bi igrači bili slobodni da menjaju svoj tim na svakom sledećem turniru (ako to žele).

Ovaj globalno osmišljen plan je Centralni Bord FIBA odobrio i prihvatio na sastanku u Lionu 13. marta 2011.godine, i nakon dobijanja „zelenog svetla“ već je leto 2011. godine rezultiralo velikim brojem 3×3 turnira u kojima je FIBA učestovala i sarađivala, u isto vreme sakupljajući dragocene podatke za budući rad.

Još jedan izuzetno značajan događaj je ostvaren u septembru 2011.godine kada je organizovano prvo Svetsko prvenstvo 3×3 u juniorskoj (U18) kategoriji za devojčice i dečake, koje se održalo u letovalištu Rimini na italijanskoj rivijeri.

Sve kockice su se složile konačno u decembru 2011. godine kada je Centralni Bord FIBA dao odobrenje za međunarodni kalendar takmičenja, počevši od 2012. godine, koji je podrazumevao i FIBA 3×3 Svetsko prvenstvo (za seniorke i seniore) i FIBA 3×3 World Tour (a kategoriji muških ekipa proizvoljno sastavljenih), kao i takmičarsku mrežu koja je perjanica svih takmičenja koja se internacionalno organizuju.

Lansiranjem društvene platforme za igrače i mreže turnira pod nazivom 3×3Planet (www.3x3planet.com domen koji je danas prerastao u www.play.fiba3x3.com) u junu 2012. godine završeno je prvo poglavlje priče o 3×3 košarci.

Koliko je 3×3 košarka značajna zna i svestan je svaki košarkaški trener. Saradnja tri igrača na polovini terena, što ova košarka i jeste, je prema mnogim velikim trenerima i suština košarke igre, te je zato treneri i ne smeju zanemariti. Isto tako treba imati u vidu da je nivo veština potrebnih za 3×3 košarku ništa manji nego li za „klasičnu“ košarku, ako ne i veći s obzirom da je igra više limitrana i prostorno i vremenski u odnosu na „pravu“ košarku.

Pravila 3×3 košarke jesu u nekim segmentima drugačija u odnosu na klasičnu košarku. Pre svega igra se na polovini terena, a ono što je veoma važno je i činjenica da se igra sa loptom veličine 6 u obe konkurencije (ženskoj i muškoj). Ekipu sačinjava 4 igrača, od kojih su tri na terenu a četvrti igrač je izmena. Nije dozvoljeno postojanje trenera na terenu (niti u bližoj okolini) tokom same utakmice, tako da su igrači „prepušteni“ sami sebi kako bi se taktički eventualno organizovali. Kako je 3×3 košarka predviđena kao sport koji se pretežno praktikuje na otvorenom, osmišljena je i specifična plastična podloga koja „trpi“ i nepovoljnije vremenske uslove (proizvođač oficijelne podloge za FIBA 3×3 takmičenja bila je kompanija SportCourt, a danas je to Enlio). Vreme trajanja utakmice je 10 minuta (gde se igra zaustavlja svaki put kada sudija da znak, ali se i poslednjih dva minuta utakmice štopuju kao i u klasičnoj košarci bez obzira), ili do 21-og postignutog poena. Kao i svakom „uličnom basketu“ pogodak za 2 poena (unutar linije 6,75) se broji kao 1 poen, a pogodak van linije 6,75 („trojka“) važi 2 poena. Svako slobodno bacanje važi 1 poen. U pogledu vremena trajanja napada ekipama je na raspolaganju samo 12 sekundi za isti, s tim što odbrojavanje vremena kreće istog trenutka kada ekipa ostvari posed lopte (skokom u odbrani ili napadu, ili situacijom kada je igra prekinuta zbog faula, auta, i sl.). Nakon promene poseda lopte ekipa mora loptu da iznese van linije za tri poena i da je na taj način „očisti“, na taj način stičući pravo da krene u napad na koš (ovo pravilo ne važi jedino ako se desi skok u napadu nakon čega napadačka ekipa može napasti koš bez „čišćenja“ lopte van linije za 3 poena). U pogledu broja faulova i sankcionisanja istih pravila su se menjala u toku prethodnih godina. Počelo se sa pravilom da svaki igrač može da napravi 4 faula u toku meča nakon čega bi bio diskvalifikovan (kao 5 faulova u klasičnoj košarci), kao i sa određenim brojem ekipnih faulova pre nego što bi ekipa ušla u „bonus“ i svaki sledeći faul bio sankcionisan slobodnim bacanjima i čak posedom lopte nakon određenog broja faulova. Ovaj sistem se nije pokazao efikasnim te je „ukinut“ individualan broj faulova koji se može napraviti, već se samo broji timski broj faulova. Utakmice na najvišem nivou takmičenja (FIBA World Tour i FIBA Svetska prvenstva) sude po dvoje sudija koji su na specijalnim sudijskim 3×3 seminarima stekli „licencu“ za suđenje u ovoj košarkaškoj disciplini. Kako se radi o urbanom sportu, najčešće ceo tok utakmice prati odgovarajuća muzika koju DJ pušta u pozadini, a koja naravno ne ometa samu igru. Sama pravila igre mogu se naći na FIBA stranicama posvećenim 3×3 košarci, a pravila prevedena na srpski mogu se naći na sledećoj elektronskoj adresi http://lige.kss.rs/wp-content/uploads/2019/05/FIBA-3x3_Pravila-igre_2019_Tumacenja.pdf.

Da je 3×3 košarka kao sport popularna i na ovim prostorima govori činjenica da je protekli niz godina Košarkaški savez Srbije uz pomoć regionalnih košarkaških saveza, a uz sponzorsku pomoć kompanije RODA, domaćin preko 30 turnira u različitim gradovima i opštinama u okviru „3×3 RODA Prvenstva Srbije“ čiji pobednik dobija „kartu“ za učešće na FIBA World Tour Masters turniru (pored ove nagrade za pobednika određeni tuniri pobednicima donose učešće na FIBA 3×3 Challenger turnirima).

Što se uspeha „basketaša“ iz Srbije tiče na globalnom nivou tiče, treba podsetiti da je Srbija na prvom zvaničnom FIBA Svetskom prvenstvu koje je održano u Atini u avgustu 2012. godine osvojila zlatnu medalju u muškoj konkurenciji. Na sledećem svetskom prvenstvu koje je održano u Moskvi juna 2014. godine ista ekipa osvojila je srebro, a na FIBA World Touru su suvereni ekipni šampioni. I ne samo to, sva četvorica igrača koji čine ovu ekipu su tada zauzimali prva 4 mesta FIBA 3×3 rang liste igrača! Njihova imena možda već znate ali da podsetimo: Dušan Domović BulutDejan MajstorovićMarko Savić i Marko Ždero.

Takođe moramo da podsetimo i na uspeh koji su juniori Srbije ostvarili 2012.godine na FIBA Svetskom prvenstvu u Španiji gde su osvojili zlatnu medalju. Danas su ti „klinci“ više nego profesionalni igrači, a to su: Rade ZagoracMiloš JankovićLuka Anđušić i Mihajlo Andrić.

Srbija će ove godine učestvovati na trećem FIBA Svetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji koje se u oktobru održava u Kini, i pokušati da se vrati na „tron“. U međuvremenu srpske „basketaše“ u julu očekuju kvalifikacije u juniorskoj (U18) i seniorskoj kategoriji za učešće na FIBA Evropskom prvenstvu za seniore i juniore (koje će se u septembru održati). Treba istaći da će ovog leta Srbija po prvi put imati i predstavnice u konkurenciji dama – naime, ženska seniorska reprezentacije će takođe kroz kvalifikacije pokušati da ostvari učešće na FIBA Evropskom prvenstvu.

Koliko FIBA polaže na još veću popularizaciju i omasovljenje ove discipline govori i činjenica da se juniorska FIBA Svetska i Evropska prvenstva često održavaju u „manje košarkaškim“ sredinama kao što su Kazahstan, Belorusija, Mađarska, ali na vrhunskom nivou, za šta je pokazatelj i upravo završeno U18 FIBA Svetsko prvenstvo koje je održano u Astani, Kazahstan, a na kome je u muškoj konkurenciji trijumfovala reprezentacija Katara (koja je trenutno i svetski šampion u muškoj seniorskoj), dok su najbolje juniorke bile Francuskinje. U vreme održavanja ovog Svetskog prvenstva u Astani je održan i seminar 3×3 košarke za Federacije na kome je rečeno da će 3×3 košarka gotovo sigurno biti olimpijski sport 2020. godine u Tokiju.

Dakle, mole se treneri da posvete pažnju ovom vidu košarkaškog sporta koji može biti izuzetno koristan kako pojedincima tako i samim ekipama, prvenstveno zbog činjenice da se praktikuje tokom leta a u prelaznom periodu u odnosu na takmičenja klasične košarke. Vaši igrači praktikujući 3×3 košarku samo mogu da dobiju pre svega na samopouzdanju, agresivnosti (jer se radi o malo „grubljoj“ igri), ali i na razmevanju grupne saradnje igrača i opštem timskom duhu, ne spominjući elemente idividualne tehnike i taktike koji mogu da se vežbaju i usavršavaju u ovoj košarkaškoj disciplini. I zašto da ne – možda postanu i reprezentativci.

3×3 KATEGORIJE

Međunarodna 3×3 takmičenja NA NIVOU NACIONALNIH REPREZENTACIJA postoje u:

 1. seniorskoj kategoriji (muškarci i žene) i to:

–    FIBA 3×3 Svetsko prvenstvo

–    FIBA 3×3 Evropsko prvenstvo (naziv je FIBA 3×3 Euro Cup)

–    Olimpijske igre (od 2020. godine)

–    Evropske igre

 1. U23 kategoriji (do 23 godine, muškarci i žene) i to:

–    FIBA U23 3×3 Svetsko prvenstvo

–    FIBA U23 3×3 Liga Nacija

–    Mediteranske igre

 1. U18 kategoriji (juniorska kategorija, muškarci i žene) i to:

–    FIBA U18 3×3 Svetsko prvenstvo

–    FIBA U18 3×3 Evropsko prvenstvo (naziv je FIBA U18 3×3 Euro Cup)

–    Olimpijske igre mladih

Napomena: od 2020. godine FIBA 3×3 je “pomerila” starosnu granicu za juniore te će od 2020. godine sva takmičenja biti umesto za uzrast do 18 godina (U18) takmićenja za uzrast do 17 godina (U17).

Međunarodna 3×3 takmičenja NA NIVOU KLUBOVA (uslovno rečeno) postoje isključivo u muškoj seniorskoj konkurenciji na najvišem nivou – to je tzv. FIBA 3×3 WORLD TOUR koji se sastoji od WT CHALLENGER i WT MASTERS turnira. Cela organizacija je pod okriljem FIBA.

Svaka nacionalna federacija ima preporuku da organizuje 3×3 QUEST (skup turnira nacionalnog ranga) koji bi pomenutoj federaciji dali „izlaz“ za pobednika QUEST-a da učestvuje na nekom od navedenih klupskih takmičenja koja FIBA organizuje (WT CHALLENGER ili WT MASTERS). Naravno, na svakom turniru koji nacionalna federacija organizuje u okviru nacionalnog QUEST-a mogu da učestvuju i inostrane ekipe (čak mogu i da pobede na završnom turniru QUEST-u) tako da se može reći i da „domaće prvenstvo“ ili QUEST može da ima internacionalni karakter.

Pored navedenih takmičenja postoje i takmičenja u različitim sportsko-akademskim 3×3 kategorijama kao što su: Univerzitetska 3×3 prvenstva (svetska, evropska i nacionalna), Srednjoškolska (svetska, evropska i nacionalna), itd.

Prvo „eksperimentalno“ 3×3 takmičenje je organizovano na Youth Olympic Games (Olimpijskim igrama mladih koje su tada održane za kategoriju do 17 godina) koje su održane u Singapuru 2010. godine, gde je naša muška reprezentacija i trijumfovala u sastavu Saša AvramovićMarko RadonjićNemanja Bezbradica i Stefan Popovski-Turanjanin (Hrvatska je zauzela 2. mesto, a Grčka 3. mesto, na turniru na kome je učestvovalo 20 reprezentacija). Igralo se po drugačijim pravilima od današnjih 3×3 pravila i to: igralo se do 33 poena (poeni su se brojali kao i u „klasičnoj košarci“ – pogoci za 1 (sl. bacanje), za 2 i za 3 poena (van linije za 3 poena)); u slučaju nerešenog rezultata igrao se (ili su se igrali ako je bilo potrebno više od jednog) produžetak u trajanju od 2 minuta do postizanja 33. poena jedne ekipe ili do kraja isteka 2 minuta pod uslovom da je jedna ekipa dostigla prednost po završetku 2 minuta (ako je bilo izjednačeno i dalje –  igrao se nov produžetak); za napad ekipe je bilo dozvoljeno samo 10 sekundi; nakon osvajanja lopte prilikom promene poseda lopta je nakon iznošenja van linije za 3 poena („čišćenja“) morala da ima kontakt sa minimum dvojicom igrača pre nego što bi mogla da bude upućena na koš ponovo.

Godine 2011. usvojena su osnovna pravila 3×3 igre, koja je i zvanično dobila naziv „3×3 košarka“, a od 2012. godine počinju zvanična međunarodna takmičenja kako za nacionalne reprezentacije tako i u klupskoj kategoriji.

Početkom 2012. godine Košarkaški savez Srbije dobio je poziv da sa svojim muškim i ženskim selekcijama učestvuje na prvom Svetskom prvenstvu koje je održano u Atini (Grčka) u avgustu 2012. godine, kao i poziv za učešće na prvom Svetskom prvenstvu za juniore koje je u septembru 2012. godne održano u Alkobendasu (Španija). KSS je prihvatio poziv za učešće muških selekcija na oba takmičenja.

Takođe, 2012. godine je počelo i organizovanje 3×3 takmičenja u različitim sportsko-akademskim kategorijama, te je iste godine Kragujevac (u julu mesecu) domaćin prvog Univerzitetskog 3×3 svetskog prvenstva.

Iste godine počelo se i sa klupskim takmičenjima, te je prvi put organizovan i FIBA 3×3 World Tour (WT), koji je tada bio organizovan po teritorijalnom (kontinentalnom) principu (gde su ekipe iz Evrope, na primer, mogle da se takmiče samo na jednom Masters turniru na teritoriji Evrope, i najuspešnije ekipe bi obezbedile „vizu“ za finalni turnir). Prva ekipa koja je iz Srbije učestvovala na WT 2012. bila je ekipa Univerziteta iz Kragujevca kao pobednik Svetskog univerzitetskog prvenstva održanog u julu 2012. godine u Kragujevcu. FIBA tada nije dozvolila ekipi Novog Sada da učestvuje na WT Mastersu u Istanbulu (na kome je ekipa iz Kragujevca umesto njih nastupila) iako je avgusta iste godine ekipa Novog Sada u dresu reprezentacije Srbije osvojila prvo FIBA Svetsko prvenstvo u Atini.

Takmičenja i reprezentacija

 1. godina

FIBA 3×3 SVETSKO PRVENSTVOza seniore, održano u Atini (GRČKA), održano od 23-26. avgusta 2012. godine (na prostoru ispred čuvenog muzeja Zappeion.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Milan Bošković osvojila je ZLATNU medalju (srebro Francuska, bronzu Ukrajina).

Napomena: Svetska prvenstva održana 2012. i 2014. godine su se igrala u formatu sa po 24 ekipe, dok će od 2016. godine Svetsko prvenstvo imati “samo” po 20 ekipa u obe kategorije (žene i muškarci). Ženska reprezentacija Srbije nije do sada nikada učestvovala na Svetskom prvenstvu – zbog lošeg rejtinga Federacije u kategoriji dama (nedovoljnog broja poena koje igračice osvajaju individualno nastupajući za timove, te Srbija u ženskoj konkurenciji nikada nije bila u “top 20” reprezentacija – najbolji plasman Srbije u ženskoj konkurenciji na FIBA ranking listi je 36. mesto).

FIBA U18 (juniorsko) 3×3 SVETSKO PRVENSTVO, održano u Alkobendasu (ŠPANIJA)

Juniorska reprezentacija SRBIJE osvojila je ZLATNU medalju, a ekipa je nastupala u sledeđem sastavu: Rade ZagoracMiloš JankovićLuka Anđušić i Mihajlo Andrić. Drugoplasirana je bila ekipa SAD, a trećeplasirana Francuska.

Napomena: ovo je jedino FIBA U18 3×3 Svetsko prvenstvo na kome je SRBIJA učestvovala.

 1. godina

Nije bilo ni jednog reprezentativnog takmičenja u seniorskoj konkurenciji, jedino je organizovano FIBA U18 3×3 Svetsko prvenstvo u Džakarti (INDONEZIJA), ali je naša muška U18 reprezentacija otkazala učešće (zbog čega je usledila malopre pomenuta suspenzija).

 1. godina

FIBA 3×3 SVETSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Moskvi (RUSIJA), od 5-8. juna 2014. godine ispred sportskog centra Lužniki.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je SREBRNU medalju (zlato Katar, bronzu Rusija).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Bukureštu (RUMUNIJA), 5-7.septembar 2014. godine, na Univerzitetskom trgu.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je peto mesto.

 1. godina

(PRVE) EVROPSKE IGRE – održane u Bakuu (AZERBEJDŽAN), od 12-28. juna 2015. godine (3×3 turnir je trajao od 23-26.juna 2015. godine).

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je BRONZANU medalju (zlato Rusija, srebro Španija).

Juniorska U18 reprezentacija Srbije je nastupala na Kvalifikacijama za FIBA U18 Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija se takmičila u kvalifikacionoj grupi koja je bila u Rićoneu (ITALIJA) 25-26. jula 2015. godine. Juniorska reprezentacija Srbije u sastavu: Saša VuksanovićDavid SaboFilip Eremija i Nedeljko Ždero, zauzela je 6. mesto, čime nije izborila plasman na FIBA U18 3×3 Evropsko prvenstvo koje je kasnije održano u Minsku (BELORUSIJA).

 1. godina

FIBA 3×3 SVETSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Guangdžuu (KINA), od 11-15. oktobar 2016. godine.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je ZLATNU medalju (srebro SAD, bronzu Slovenija).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Bukureštu (RUMUNIJA), 2-4.septembar 2016. godine, u šoping centru AFI Kotroćeni.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je SREBRNU medalju (zlato Slovenija, Holandija bronzu).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniorke, održano u Bukureštu (RUMUNIJA), 2-4. septembar 2016. godine, u šoping centru AFI Kotroćeni.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Mirjana BeronjaNataša BučevacJelena Maksimović i Jovana Vukoje osvojila je sedmo mesto.

FIBA U18 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO (juniori), održano u Debrecinu (MAĐARSKA), 9-11. septembar 2016. godine, na Košut trgu.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Marko ĆosićIvan HadžićMartin LakovićMiloš Novaković zauzela je dvanaesto mesto.

 1. godina

FIBA 3×3 SVETSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Nantu (FRANCUSKA), od 17-21. jun 2017. godine.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je ZLATNU medalju (srebro Holandija, bronzu Francuska).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Amsterdamu (HOLANDIJA), 7-9. jul 2017. godine, na Trgu muzeja.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićDanilo Mijatović i Dejan Majstorović zauzela je četvrto mesto.

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniorke,  održano u Amsterdamu (HOLANDIJA), 7-9. jul 2017. godine, na Trgu muzeja.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Jelena MaksimovićBiljana PešovićAna Radović i Maja Škorić, osvojila je osmo mesto.

FIBA U18 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO (juniori), održano u Debrecinu (MAĐARSKA), 1-3. septembra 2017. godine, na Košut trgu.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Miloš NovakovićMiloš AntićMarko Bakula i Nikola Kovačević zauzela je peto mesto.

 1. godina

FIBA 3×3 SVETSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Manili (FILIPINI), 8-12. jun 2018. godine.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićStefan Stojačić i Dejan Majstorović osvojila je ZLATNU medalju (srebro Holandija, bronzu Slovenija).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Bukureštu (RUMUNIJA), 14-16. septembar 2018. godine, u Metropoliten Cirkusu.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićMarko Ždero i Dejan Majstorović osvojila je ZLATNU medalju (Letonija srebro, Slovenija bronzu).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniorke,  održano u Bukureštu (RUMUNIJA), 14-16. septembar 2018. godine, u Metropoliten Cirkusu.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Biljana PešovićMirjana BeronjaJefimija Karakašević i Marina Marković, zauzela je dvanaesto mesto.

FIBA U18 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO (juniori), održano u Debrecinu (MAĐARSKA), 31. Avgust -2. septembar 2018. godine, na Košut trgu.

Reprezentacija Srbije u sastavu: Miloš AntićNemanja StankovićNjegoš Milović i Stefan Bijelić osvojila je SREBRNU medalju (Mađarska zlato, Španija bronzu).

 1. godina

FIBA 3×3 SVETSKO PRVENSTVO za seniore, održano u Amsterdamu (HOLANDIJA), 18-23. jun 2019. godine, na Trgu muzeja. Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićDejan Majstorović i Mihajlo Vasić osvojila je četvrto mesto (SAD su osvojile zlato, Letonija srebro, a Poljska bronzu).

(DRUGE) EVROPSKE IGRE za seniore, održane u Minsku (BELORUSIJA), od 21-24. juna 2019. godine. Reprezentacija Srbije u sastavu: Marko ŽderoMarko DugošijaNikola Vuković i Lazar Rašić osvojila je peto mesto.

(DRUGE) EVROPSKE IGRE za seniorke, održane u Minsku (BELORUSIJA), od 21-24. juna 2019. godine. Reprezentacija Srbije u sastavu: Mirjana BeronjaDragana GobeljićJefimija Karakašević Tamara Rajić osvojila je deseto mesto.

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniore, održano je u Debrecinu (MAĐARSKA), od 30. avgusta do 1. septembra 2019. godine. Reprezentacija Srbije u sastavu: Dušan Domović BulutMarko SavićDejan Majstorović i Danilo Mijatović osvojila je ZLATNU MEDALJU (1. mesto) (Francuska je osvojila srebro, a Litvanija bronzu).

FIBA 3×3 EVROPSKO PRVENSTVO za seniorke, održano je u Debrecinu (MAĐARSKA), od 30. avgusta do 1. septembra 2019. godine. Reprezentacija Srbije u sastavu: Mirjana BeronjaDragana GobeljićJefimija Karakašević i Tamara Rajić nije ustpela da obezbedi učešće na finalnoj smotri jer je na Kvalifikacionom turniru za EP održanom u Konstanci (RUMUNIJA) zauzela osmo mesto što nije bilo dovoljno za plasman u Debrecin.

FIBA 3×3 U23 SVETSKO PRVENSTVO za mlade timove, održano u Landžuu (Kina), 2-6. oktobra 2019. godine. Reprezentacija Srbije u sastavu: Vladimir Trajković, Marko Milaković, Goran Vidović i Dušan Samardžić osvojila je treće mesto – bronzanu medalju (zlato je pripalo Rusiji, a srebro Ukrajini).

FIBA 3×3 U18 EVROPSKO PRVENSTVO (juniori), održano je u Tbilisiju (GRUZIJA), od 6-8. septembra 2019. godine. Reprezentacija Srbije u sastavu: Novak GoleDušan SimjanovskiLuka Šarenac i Ranko Kumović (u kvalifikacijama Luka Novaković) osvojila je peto mesto.