Ženska 3×3 reprezentacija dobila protivnike u kvalifikacijama za EP

Ženska 3×3 reprezentacija dobila protivnike u kvalifikacijama za EP

FIBA 3×3 je objavila žreb grupa za predstojeće najveće i najmasovnije 3×3 kontinentalno takmičenje – FIBA 3×3 Evropsko prvenstvo u ženskoj i muškoj kategoriji.

Domaćin završnog turnira biće austrijski Grac u periodu od 9. do 11. septembra, a automatski plasman na Evropsko prvenstvo u ženskoj kategoriji obezbedile su reprezentacije Austrije (domaćin), Španije (prošlogodišnji pobednik), Nemačke i Francuske (na osnovu FIBA 3h3 rang liste Federacija), dok su u muškoj konkurenciji sigurni učesnici Austrija (domaćin), Srbija (branilac titule), Litvanija, Letonija, Belgija i Holandija (sve četiri ekipe na osnovu FIBA 3×3 rang liste).

Dakle, u ženskoj konkurenciji kroz kvalifikacije dobiće se još osam učesnika, dok će u muškoj još šest ekipa kroz kvalifikacije obezbediti plasman na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije u obe kategorija biće održane u tri evropska grada (Tel Aviv, Konstanca i Limasol) prvog vikenda juna (3. do 5. jun 2022. godine). Ženska 3h3 reprezentacija Srbije će pokušati da se plasira na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacioni turnir koji će biti održan u Tel Avivu 3. i 4. juna. Reprezentacija Srbije će za protivnike imati reprezentacije Hrvatske, Ukrajine i Slovačke u okviru grupe D.

U ostalim grupama kvalifikacionog turnira u Izraelu nalaze se sledeće ekipe: grupa A – Holandija, Grčka i Portugalija, grupa B – Litvanija, Švajcarska i Švedska, grupa C – Izrael i Slovenija. Po dve najbolje plasirane ekipe iz sve četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale, dok će ekipe koje budu pobednici polufinalnih mečeva biti direktni putnici na FIBA 3×3 Evropsko prvenstvo, a poraženi u polufinalu će se u direktnom duelu boriti za još jednu sigurnu “kartu” za finalni turnir u Gracu. Takođe, i bolja četvrtoplasirana ekipa sa ženskih kvalifikacionih turira u Konstanti i Tel Avivu (kada se uporedi učinak četvrtoplasiranih ekipa na oba turnira) obezbediće plasman u Grac.