Završene kvalifikacije i grupna faza turnira u Kikindi

Završene kvalifikacije i grupna faza turnira u Kikindi

Kikinda je bila domaćin novog turnira A kategorije u okviru RODA 3X3 prvenstva Srbije. Posle Mokrina i Kragujevca, administrativni centar Severnobanatskog okruga je imao čast da bude domaćin ovog turnira. 

Kvalifikacije, kao i sam turnir, su otvorile ekipe Familija 3×3, 3×3 Ročište, Rudan Automoto, ROV 3×3, 3×3 Kartonko i Nemanjića orlovi, koje su se kroz dve grupe borile za plasman u grupnu fazu. 

Ekipa Rudan Automoto je kao prvoplasirana u svojoj grupi obezbedila mesto u grupnoj fazi takmičenja (grupa C). Oni su bili bolji od Familije 3×3 i 3×3 Kartonko rezultatom 21:14. 

U drugoj grupi, bolje je prošla ekipa 3×3 Ročišta, koja je preokretom protiv Nemanjića orlova 21:18 osigurala svoje mesto u grupi D, dok su u prvom meču bili bolji od ekipe ROV 3×3 rezultatom 20:12. 

Na kraju kvalifikacija, pored Rudan Automoto i 3×3 Ročište, svoje mesto u grupnoj fazi je obezbedila ekipa Nemanjića orlovi. Oni su zbog odustajanja domaćeg tima LAVOVI KIKINDA prošli kao najbolje drugoplasirana ekipa i tako zauzeli mesto u grupi A. 

U grupnoj fazi su se nalazile ekipe Brdo 3×3, Gardoš BetOle, Tuning Mobile, 3×3 GMS, 3×3 UŽICE, Ljig 3×3, 3×3 Sokovi Nemet, 3×3 Aranđelovac i Sombor Joker. Ovih devet timova je bilo podeljeno u četiri grupe od po tri ekipe, a najbolje plasirane su išle u nokaut fazu. 

Pored muških mečeva, u Kikindi su se održali jedan ženski seniorski i tri dečija meča u kategoriji do 14 godina.
U jedinom ženskom duelu trijumfovale su basketašice ASO ŽKK, koje su bile bolje do ekipe Nemanjića orlice 18:6 i tako prve podigle trofej na takmičenju u Kikindi. Što se dece do 14 godina tiče, takmičile su se tri ekipe, 3×3 CIGLARI KIKINDA, Akademac i 3×3 Ljig. Pošto je svaki tim zabeležio po jedan trijumf, pobednik se odlučivao na osnovu koš razlike. Po tome, prvo mesto je pripalo dečacima iz Akademca, drugoplasirana je bila ekipa 3×3 CIGLARI KIKINDA, dok su se bronzanom medaljom okitila deca iz Ljiga. 

GRUPNA FAZA 

Grupa A (Brdo 3×3, Ljig 3×3, Nemanjića orlovi)
Iako je ekipa Nemanjića orlovi prošla u grupnu fazu zahvaljujući odustajanju domaćeg tima, uspeli su da se dokažu tako što su izborili prvo mesto u grupi koje im donosi mesto u nokaut fazi. Za taj poduhvat su prvo pobedili Brdo 3×3 rezultatom 25:21, a zatim i ekipu Ljiga 3×3 sa 22:15, koja je svoje mesto u četvrtfinalu obezbedila trijumfom nad ekipom Brda 3×3 sa 18:15. 

Grupa B (Gardoš BetOle, Tuning Mobile, 3×3 Sokovi Nemet)
Velika borba u prvom meču druge grupe je pripala ekipi Gardoš BetOle, koja je bila bolja od Tuning Mobile u produžetku, tako što je prva postigla dva poena za pobedu 21:19. Ekipa 3×3 Sokovi Nemet je takođe pobedom nad timom Tuning Mobile sa rezultatom 22:15 izborila meč sa ekipom Gardoša, koji je odredio prvoplasiranog iz grupe. Taj duel je posle velike borbe pripao timu Gardoš BetOle, koja je pobedu osigurala sa linije za slobodna bacanja 21:16. 

Grupa C (3×3 GMS, 3×3 Sombor Joker, Rudan Automoto)
Ekipa 3×3 GMS-a se treća plasirala u nokaut fazu takmičenja u Kikindi, nakon ubedljive pobede protiv Rudan Automota sa 22:10 i veoma neizvesnog meča sa ekipom 3×3 Sombor Joker, koja se završila rezultatom 16:14. Na kraju je ekipa iz Sombora uspela da prođe u nokaut fazu takmičenja jer je bila bolja od tima Rudan Automoto sa ubedljivih 22:8. 

Grupa D (3×3 Užice, 3×3 Aranđelovac, 3×3 Ročište)
Poslednji tim koji je osigurao svoje mesto u nokaut fazi takmičenja je 3×3 Užice, koji se u poslednjem meču grupe izborio sa ekipom 3×3 Aranđelovac, rezultatom 21:9. Prvi meč grupe je takođe pripao Užičanima, koji su bili bolji od 3×3 Ročišta nakon produžetaka sa 20:18. Momci iz Aranđelovca nisu uspeli da se izbore za mesto u završnoj fazi turnira jer su izgubili od ekipe 3×3 Ročište rezultatom 21:9. 

Bogoljub Živanović