O 3×3 Srbija

Basket 3×3 je sport čija popularnost raste iz dana u dan i koji preti da će u nekoj skorijoj budućnosti stati rame uz rame sa svojom majkom – običnom košarkom. U pitanju je igra koja se drastično razlikuje od one iz koje je nastala jer se koristi jedan koš, šest igrača i usled dinamike koja ovom sportu daje posebnu draž, promenjena su i mnoga pravila koja su definisala košarku.
Za razliku od košarke koja se igra u zatvorenom, basket 3×3 se igra na otvorenom i to na speciijalnom mobilnom terenu koji se postavlja u blizini nekih znamenitih građevina koje su od kulturno-istoriske važnosti ili značajnih spomenika za grad u kome se organizuju a koja takođe poseduju izuzetnu frekvenciju ljudi. Pored toga ovaj sport prati konstantna muzika sa spikerom ili voditeljom što doprinosi još većoj atraktivnosti i živosti ovog sporta.
Svetska košarkaška federacija (FIBA) napravila je posebnu organizaciju zaduženu
isključivo za ovaj sport. Basket 3×3 je danas samo na korak od ulaska u olimpijski koš jer će već od Brazila 2016. biti demonstrativno uključen u program, a od sledeće olimpijade i zvanično takmičenje na kojem će i Srbija imati svoju reprezentaciju.
Naša zemlja, iako do sada nije imala savez zadužen ispključivo za 3×3, može se pohvaliti
izuzetnim rezultatima. Trenutno smo najuspešnija nacija u ovom sportu jer smo u prošlim
godinama osvajanjem sva tri svetska prvenstva u kategorijama seniori, studenti i juniori zauzeli prvo mesto na FIBA rang listi. Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da se ovaj sport igra na srpskim ulicama i školskim terenima već pola veka. Nedavna istraživanja pokazala su da je basket 3×3 najzastupljeniji način rekreacije naših državljana.

       

Leave A Comment

Kontakt informacije

 

Za sve predloge, sugestije i kritike možete nas kontaktirati na sledeći način:.

Tel/fax:    034/367-173
Mobilni:   060/0800-444
Email:     3x3serbia@gmail.com

FACEBOOK

 

Twitter

 

Instagram

 

3x3 Serbia na Instagramu